We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Read more…
Monday
16
APR

Госпоѓиците од Авињон

20:00
22:00

Get Directions

Category
#var:page_name# cover

АВТОР: САШО ДИМОСКИ
РЕЖИСЕР: НЕНАД ВИТАНОВ

УЛОГИ:
ДОРА МААР ― СОФИА НАСЕВСКА-ТРИФУНОВСКА
ОЛГА КОКЛОВА ― ИСКРА ВЕТЕРОВА
ФРАНСОАЗ ЖИЛО ― ГОРДАНА ЕНДРОВСКА
МАРИ-ТЕРЕЗ ВАЛТЕР ― АНА СТОЈАНОВСКА
ЕВА ГУЕЛ ― ЗВЕЗДАНА АНГЕЛОВСКА
ЛИКОВИ БЕЗ ВАЖНИ СВОЈСТВА ― ВАСИЛ ЗАФИРЧЕВ


СЦЕНОГРАФ: ФИЛИП ВИТАНОВ
КОСТИМОГРАФ: ТАЊА КОКЕВ
КОМПОЗИТОР: КАЛИОПИ БУКЛЕ
СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА: МАЈА КАРЕВСКИ
ПРОДУЦЕНТ: СИМОНА УГРИНОВСКА
ИНСПИЦИЕНТ: АЛЕКСАНДАР РАЈКОВСКИ
СВЕТЛО - МАЈСТОРИ: ИГОР ЃЕОРГИЕВ И ИГОР МИТРЕВСКИ
ТОН-МАЈСТОР: АЛЕКСАНДАР АРСИЌ
ВИДЕО ОПЕРАТОР: АЛЕКСАНДАР ТАСЕВСКИ
ФОТОГРАФ - КИРЕ ГАЛЕВСКИ
РАКОВОДИТЕЛ НА РАБОТИЛНИЦИ: ТАТЈАНА БЛАЖЕВСКА - ХРИСТОСКА
ВАЈАРИ: АНГЕЛЧО ПЕТРОВСКИ И ДАРКО БАЗЕРКО
ЛЕКТОР: ТОДОРКА БАЛОВА
СУФЛЕР: ЗОРИЦА БЛАГОЕВСКА
ГАРДЕРОБЕРИ: СВЕТЛАНА АПОСТОЛСКА И СКЕНДЕР БЕРИША
РЕКВИЗИТЕР: ЗЛАТАН БОЈКОВИЌ
ШМИНКЕРИ И ФРИЗЕРИ: БРАНКА ПЉАЧКОВСКА И МОНИКА ГРКОВСКА


Епифанија
Бивајќи загледан во еден свој сон, во Пикасовата слика Госпоѓиците од Авињон, врз платното слета една мува. Мувата, еднакво љубопитна колку и јас, почна да зуи насекаде по сликата, да прелетува од еден до друг нејзин крај, да ја испитува со речиси научна, кураторска прецизност.
За разлика од мене, мувата имаше можност да ја допре сликата, на нејзината текстура да ги остава своите отпечатоци низ боите и низ формите. Допирајќи ја сликата, мувата одново ја создаваше зуејќи.
Во тој миг од сонот го скицирав драмскиот текст Госпоѓиците од Авињон.
Сашо Димоски

Билетите се пуштени во продажба на билетарницата на МНТ.
Цената на билетот е 300 ден,