We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Read more…
Tuesday
17
APR

Uczciwy człowiek - pokaz przedpremierowy

19:00
21:00
Kino Elektronik
Event organized by Kino Elektronik

Get Directions

Category
#var:page_name# cover

Wraz z dystrybutorem filmu Aurora Films zapraszamy na przedpremierowy pokaz filmu UCZCIWY CZŁOWIEK - 17 kwietnia; godz. 19:00


Reżyserem filmu jest Mohammad Rasoulof, czołowy twórca niezależnego kina bliskowschodniego, którego produkcje zostały w Iranie zakazane, a on sam jest od wielu lat prześladowany. "Uczciwy człowiek" to wstrząsający dramat o korupcji i niegodziwości irańskiego systemu.

Film jest zwycięzcą sekcji Un Certain Regard na ubiegłorocznym MFF w Cannes. To kolejny obraz tego reżysera, który zdobył nagrodę w Cannes.

W 2011 na festiwalu miała miejsce premiera obrazu „Pożegnania”, który uhonorowano statuetką za reżyserię. Mohammad Rasoulof nie mógł odebrać nagrody osobiście, gdyż podczas zdjęć został aresztowany i oskarżony o filmowanie bez zezwolenia. Rząd irański skazał go na sześć lat więzienia. Jego kolejny film, „Rękopisy nie płoną”, zdobył w Cannes w 2013 roku nagrodę FIPRESCI.

W kinach od 20 kwietnia 2018

*******************************************************

O FILMIE:
Bohaterem „Uczciwego człowieka” jest Reza, który mieszka na wsi z żoną i synem, wiodąc spokojne życie hodowcy ryb słodkowodnych. Niestety, duża prywatna firma powiązana z rządem zmusza mężczyznę do zaprzestania swojej drobnej działalności. Reza ma wybór – likwiduje mikroprzedsiębiorstwo albo przyłącza się do korporacji.
Swoim nowym filmem Rasoulof stawia ważne pytanie: czy w Iranie w ogóle możliwa jest taka walka z opresorem, by samemu nie pobrudzić sobie rąk?

Tytuł oryginalny: Lerd
reżyseria: Mohammad Rasoulof
produkcja: Iran 2017
czas trwania: 117 min
obsada: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi

Bilety do nabycia w kasie kina oraz on-line

*****************************************************************

ZWIASTUN:

https://www.youtube.com/watch?v=Hlhce0V2XQk

*****************************************************************

NAGRODY I FESTIWALE
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – zwycięzca sekcji Un Certain Regard
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy scenariusz (nagroda - Srebrny Hugo), konkurs główny
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – wyróżnienie Fundacji Rodziny Wilfów dla Mohammada Rasoulofa
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Erywaniu – nagroda FIPRESCI
2017 – Festiwal Filmowy w Adelajdzie – konkurs główny
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamburgu
2017 - Flamandzki Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Gandawie – konkurs główny
2017 - Nagrody Akademii Filmowej Azji i Pacyfiku – konkurs główny filmów fabularnych


****************************************************************

SYLWETKA REŻYSERA
Mohammad Rasoulof – przyszedł na świat w 1972 roku w irańskim mieście Shiraz. Studiował socjologię w Teheranie. Już na studiach czynnie zainteresował się kinem, zaczął kręcić filmy krótkometrażowe. Pierwszy pełny metraż, dramat „Gagooman”, zrealizował w roku 2002. Film nagrodzono Kryształowym Feniksem dla najlepszego debiutu na Fadżr Film Festival w Teheranie. Drugie dzieło Rasoulofa, „Żelazna wyspa”, zdobyło wiele nagród na międzynarodowych festiwalach.

W 2010 reżyser został aresztowany na planie zdjęciowym i oskarżony o filmowanie bez zezwolenia. Rząd irański skazał go na sześć lat więzienia. Cały filmowy świat (w tym Polacy z akcją „Nie dla cenzury”) stanął wówczas w obronie twórcy. Ostatecznie wyrok został zredukowany do jednego roku. W międzyczasie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes w 2011 miała miejsce premiera „Pożegnania”. Dzieło uhonorowano statuetką za reżyserię. Kolejny film, „Rękopisy nie płoną”, zdobył w Cannes w 2013 roku nagrodę FIPRESCI. „Uczciwego człowieka” wyróżniono z kolei na Lazurowym Wybrzeżu laurem dla najlepszego filmu sekcji Un Certain Regard.

Filmografia:
2017 Uczciwy człowiek / Lerd
2013 Rękopisy nie płoną / Dast-neveshtehaa nemisoosand
2011 Pożegnanie / Bé omid é didar
2009 The White Meadows / Keshtzar haye sepid
2008 Baad-e-daboor (dok.)
2005 Żelazna wyspa / Jazireh ahani
2002 The Twilight / Gagooman
1999 Evening Party (kr.m.)
1997 The Glass House (kr.m.)
1995 Ten Seconds More (kr.m.)
1994 Seven Dreams (kr.m.)
1993 The Pin (kr.m.)
1991 Friday (kr.m.)